Even voorstellen….

paschal

Beste ouders, verzorgers

Per 1 augustus word ik de opvolger van Dieuwke als directeur van De Hagenpoort. Ik grijp deze nieuwsbrief graag aan om mij aan u voor te stellen.

Op dit moment ben ik nog directeur van de Wizard, de openbare school van OPOD in de Vijfhoek. Omdat beide scholen onder hetzelfde bestuur vallen, heb ik Dieuwke als collega in de afgelopen zeven jaar heel regelmatig gesproken. Wanneer ze over de Hagenpoort vertelde, stonden mijn oren altijd net wat wijder open dan wanneer het over een andere willekeurige school zou zijn gegaan. Dat had te maken met mijn achtergrond en persoonlijke en professionele interesses.

Waar verreweg de meeste collega’s van basisscholen na het voortgezet onderwijs de PABO hebben gevolgd, was dat bij mij een conservatoriumopleiding. Daarna heb ik jarenlang binnen de kunsteducatie veel met kinderen gewerkt, ook voor een lange periode bij de Leeuwenkuil of voorlopers daarvan. Binnen de kunsteducatie bleek ik destijds een wit raaf te zijn, want ik hield van organiseren en coördineren. Tot 2002 ben ik daardoor bij veel culturele activiteiten in de Deventer binnenstad actief geweest. In die periode ben ik ook zeer van de culturele rijkdom van de Deventer binnenstad gaan houden. Gaandeweg kwam ik via wat tussenstappen in de loop van de jaren in het management terecht. Het werken mét kinderen veranderde toen in het werken vóór kinderen. Mijn diepe motivatie om betekenis te hebben voor de ontwikkeling van kinderen leidde vijftien jaar geleden tot een rigoureuze overstap naar het management in het basisonderwijs.

In het basisonderwijs ben ik op mijn plek gevallen. Op scholen in Almelo, Hengelo en vanaf 2010 opnieuw in Deventer heb ik het vak geleerd. Ik ben met bewondering gaan kijken naar de inzet van leerkrachten. Ik heb gezien hoeveel leerkrachten en ouders samen voor de ontwikkeling van de kinderen kunnen betekenen als ze met respect en met erkenning van elkaars verantwoordelijkheden samen optrekken. Ik heb ook elke dag genoten van alle kinderen om me heen die ik elke dag weer vrolijk (of soms iets minder) naar school zag komen.

En nu dan de kans om op de Hagenpoort te komen werken. Déze school, op déze plek en met een motto – groeien met plezier – en een profiel– ruimte voor kunst en cultuur – die mij op het lijf zijn geschreven. Ik kijk ernaar uit om te starten. Maandag a.s. ben ik een middag op de Hagenpoort. Ik heb aan Dieuwke gevraagd om dan met mij een rondje langs de klassen te maken, voor een eerste kennismaking met de leerlingen. De lat ligt hoog, want in het profiel dat de leerlingen hebben opgesteld las ik dat ik ‘de namen van alle leerlingen moest kennen, of in ieder geval de namen van de kinderen van de leerlingenraad’. Het zal niet in een week voor elkaar zijn, maar in verhouding tot de 600 leerlingen van de Wizard moet het op mijn leeftijd (ik ben 61 jaren jong) te doen zijn.

U als ouders hoop ik te ontmoeten op de eerste schooldag na de vakantie. Zelf ga ik vier weken genieten van een sportieve vakantie in IJsland. Genieten van een fijne vakantietijd – en natuurlijk gezond weer terugkomen – dat wens ik u en uw gezin ook van harte toe.

Hartelijke groet, Paschal Vliegen